Mihály-időszak - Az ünnep, ami felfedezésre vár

Mihály-időszak - Az ünnep, ami felfedezésre vár

Hol lakik a sárkány?

 

“Mi tartja vissza a mai embert a szellemi megismeréstől? Lelki bátortalanság, hogy ne mondjuk, lelki gyávaság. Az ember mindent passzív módon akar befogadni, úgy akar a világ elé ülni, mint valami moziba, hogy mindent a mikroszkóp és távcső mondjon el neki. Nem saját szellemét és lelkét akarja aktívan eszközzé edzeni. Nem akar Mihály követője lenni. Ehhez belső bátorságra van szükség. Mihály ünnepének a belső bátorság ünnepévé kell válnia. Akkor a bátorságnak, az emberi lélek belső bátorságának ünnepi kisugárzása az év többi ünnepének is megfelelő tartalmat fog adni.” Rudolf Steiner: Az év körforgása – Az antropozófia és az ember lelkülete

Mindennapi életünkben is érzékeljük, hogy küzdelem zajlik bennünk, félelmeinkben, kételyeinkben, bizonytalanságainkban, sematikus vagy halott gondolkodásunkban és a világ iránti érdektelenségünkben is. Mihály és a sárkány harca bennünk van. Az antropozófia segítségével dolgozhatunk személyes életünkön, élővé téve a tudást, amit kaptunk.

Michael kapcsán eszünkbe juthat a mérleg, a sárkány, a bátorság, a tudatosság. De közelebb tudunk-e jutni ahhoz, hogy ki Michael? Hol van most a sárkány? Mit jelent ez az én életemben? Az év ezen időszaka milyen feladatok elé állít? Miért ünnep ez az időszak? Hogyan ismerhetjük fel a sárkányt? Mi a harmónia csapdája? Mit jelent legyőzni a gonoszt? Megsemmisíteni? Vagy megváltani? És hogyan tehetem ezt meg? És mi is lenne igazán a feladatunk, ami elé ez a korszak állít minket? Mit kér Michael tőlünk? Ezekkel a kérdésekkel a műhelymunka során saját életünk vonatkozásában fogunk foglalkozni biográfiai kérdések segítségével. 

A műhelymunkával kapcsolatosan érdeklődni az anna.risbjerg@gmail.com  címen lehet. Az ajánlott részvételi díj 3000 Ft. – 8000 Ft.

Tavasszal az évkörrel, ünnepekkel kapcsolatosan indítottunk egy biográfiai műhelymunka-sorozatot. Azon dolgozunk, hogy az ünnepek élővé válhassanak bennünk, és a műhelymunkák során végzett belső munka révén jobban értsük, átérezzük ezeket, és mindez megmozdítson minket. Most a Mihály-naphoz kapcsolódóan nyílik lehetőség arra, hogy rátekintsünk magunkra és a világra.

Mindannyiunk életútja egyedi és sajátságos, és ha megérezzük az év során az ünnepek minőségét, az segít, hogy felismerjük feladatainkat és döntéseken keresztül eljussunk a változáshoz. 

Ehhez kívánunk az évkör ünnepei köré tervezett műhelymunkáinkkal segítséget nyújtani!

Kökény-Hámori Eszter, Nagy Ágoston, Osváth Andrea, Risbjerg Anna és Stettler Melinda