Biográfia

A biográfiai munka egy önismereti út: módszerek és ismeretek összessége az emberi életút megismerésére és összefüggéseinek vizsgálatára.

 

Az emberek általában olyankor kezdenek biográfiai munkába, amikor valamilyen életkérdés feszíti őket (az élet értelme és célja, karrierbizonytalanság, magánéleti kérdések, anyagi vagy egészségi válsághelyzet stb.), és valami azt súgja, hogy ennek megoldásához azt kell jobban megismerni,

hogy ki az az ÉN, aki ezt az életet éli, akivel az események történnek, akinek a jövőjét alakítani akarja.

Elméleti alapja a Rudolf Steiner nevéhez fűződő antropozófia. Steiner munkássága széles körben a waldorf pedagógia révén vált ismerté, azonban számos kutatási területe mellett az emberi életút törvényszerűségeivel is foglalkozott.

Az antropozófia emberképén alapuló biográfiai munka 1970-es évekbeli kibontakozása a holland orvos és pszichiáter Bernard Lievegoed, és brazil kollégája, Gudrun Burkhard nevéhez kötődik. Manapság világszerte elterjedt és eredményesen használják akár terápiás, akár szervezet- és közösségfejlesztési folyamatokban is.

Az életút törvényszerűségeinek ismerete támogatást ad, mert megmutatja, hogy egy adott életkor, életszakasz milyen kihívásokat, akár kríziseket tartogat, és milyen jelentősége van az aktuálisan esetleg nehéznek megélt helyzeteknek az életút egésze szempontjából.

Ha a biográfiai munka segítségével kezdjük aktívan vizsgálni az életutunkat, felismerhetjük mintáinkat, ráláthatunk az ismétlődésekre. Kialakul bennünk az érzék, hogy az egyes események mögé látva felfedezzük életünk mélyebb összefüggéseit, értelmét, az ittlétünk irányultságát, célját, és minderre embertársainknál is érzékenyé válhatunk.

Megtalálhatjuk életünk fő feladatait, és megláthatjuk, mi az, amit fontos lenne megtanulnunk vagy feldolgozunk, meggyógyítanunk magunkban.

A biográfiai munka nem pszichoterápia, de hatékony előkészítője lehet egy terápiás folyamatnak azáltal, hogy letisztul, mit lenne érdemes átdolgoznunk. A bennünk rejlő kincsek feltárásával erőt meríthetünk az előttünk álló kihívásokkal való megküzdéshez.

Ugyanakkor a biográfiai munkának legalább annyira fontos jellemzője, hogy nem öncélú önismereti módszer. Az antropozófia szóról Rudolf Steiner azt állította, hogy helyes értelmezése nem “az ember bölcsessége” (anthropos-sophia), hanem “emberségének tudata”. A biográfiai munkáról Lievegoed még most is aktív közeli munkatársa, Rinke Viser, pedig azt mondja, hogy “hivatássá emelt emberség”. Tehát mondhatjuk úgy, hogy a biográfiai munka a tudatos felelősségvállalás útja: annak felismerése és cselekedetté váltása, hogy felelősek vagyunk önmagunkért és szeretteinkért, szűk és tág környezetünkért egyaránt. 

Biográfia képzés

A Magyarországon jelenleg zajló Biográfiai Munka alapképzés – amelyet a holland Istituut der Biografiek akkreditál – novemberben ér véget. Az egyéni potfolión kívül a képzés résztvevői – kicsit hasonlóan a Waldorf iskolák 12-es színdarabjához – egy egésznapos rendezvényt terveznek októberre. Személyes élményeken keresztül szeretnék megismertetni a biográfiai munkát mindazokkal az érdeklődőkkel, akik egyéni és közösségi fejlődésükre használnák, és azokkal is, akik a 2020 őszére tervezett új alapképzésen esetleg résztvennének.

Amennyiben érdekel az őszi rendezvény és/vagy a 2020-ra tervezett képzés itt iratkozhatsz fel, hogy értesítést küldhessünk. Köszönjük!

Feliratkozás:

Amennyiben érdekel az őszi rendezvény és/vagy a 2020-ra tervezett képzés itt iratkozhatsz fel, hogy értesítést küldhessünk. Köszönjük!